Trgovina

KAKO POKAZATI ZOBE JESENSKI UTRUJENOSTI

Jesen že trka na vrata in poleg palete čudovitih barv in novih izzivov prinaša tudi čedalje krajše dni in bolj turobno vreme. Prav na prehodu v jesen (in pozneje tudi na prehodu v zimo) nas pogosto popade malodušje in občutek utrujenosti, ki pa ni zgolj začasna. Skrajni primeri jesenske utrujenosti privedejo celo do sezonske razpoloženjske motnje, imenovane sezonska depresija. Če ne ukrepamo, ta stanja resno načnejo našo motivacijo, produktivnost, odnose in nenazadnje naš imunski sistem.

ZAKAJ NASTOPI?

Raziskovalci ta preskok v razpoloženju in neprestano utrujenost povezujejo z manjšimi količinami naravne sončne svetlobe, kar upočasni ritem naše notranje ure oz. cirkadiani ritem, ki poleg spanja in prebujanja uravnava še številne druge procese v telesu. Poruši se ravnovesje melatonina (hormona, ki uravnava spanje in budnost) ter serotonina (hormona, ki vpliva na razpoloženje).

Dodatno poslabšanje vremena pripomore k brezvoljnosti in razdražljivosti, pogosto pa se v hladnejših mesecih tudi manj gibamo ter spremenimo prehrano in spalne navade.

Stanje, do katerega te spremembe privedejo, doseže vrhunec pozimi, vendar začnemo simptome opažati že z začetkom jeseni – nekateri v večji, drugi v manjši meri, saj je njihova intenziteta odvisna tudi od posameznikove psihofizične kondicije. Tako na tiste, ki so psihofizično izčrpani in v akutnem stresu, te spremembe bistveno bolj vplivajo.

Poleg utrujenosti in brezvoljnosti so opozorilni znaki, ki sporočajo, da smo podvrženi jesenski utrujenosti tudi težave s koncentracijo, slabši spomin, nihanje razpoloženja in prebavne težave.

PREPROSTI KORAKI ZA BOJ PROTI JESENSKI UTRUJENOSTI

Kaj lahko naredimo? Preventiva je v prvi vrsti odvisna od vsakega posameznika in njegovih navad, gotovo pa za marsikoga velja, da lahko jesenski utrujenosti pokaže zobe z nekaj preprostimi koraki.

1. Uredimo si spanje

  Utrujenost je stanje, ki nas primarno opozarja, da naše telo potrebuje počitek in spanec. Ob pomanjkanju spanca se v telo izloča manj citokinov, ki so pomembni za zagotavljanje učinkovite komunikacije med celicami v telesu, manj T-celic in drugih protiteles, ki se borijo proti okužbam. Prav zato je spanec koristen tudi za naš imunski sistem in tudi lažje spopadanje s stresom.

  Predvsem je pomembna faza globokega spanja, ki je eden ključnih dejavnikov za visok nivo energije in dobro počutje. Da je ta karseda optimalna, je pomembna ustrezna higiena spanja tj. da vsak dan hodimo v posteljo ob približno istem času in vstajamo ob isti uri, da je spalnica tiha, zatemnjena in primerne temperature (18–20 °C), da se izogibamo popoldanskemu dremanju, da eno do dve uri pred spanjem prenehamo uporabljati elektronske naprave in se izogibamo preobilnim obrokom oz. težki hrani, ki lahko povzroča prebujanje zaradi težav z želodčno kislino.

  2. Ne pozabimo na gibanje

   In če je le mogoče zunaj. Čeprav se dnevi krajšajo in z njimi tudi naša motivacija za gibanje, se spomnimo, da telesna aktivnost v nas prebudi dobro voljo, pa še čarobne jesenske barve so prava paša za oči. Pomanjkanje gibanja ima negativen vpliv na mišičje in kardiovaskularni sistem, kar lahko poveča možnost za pojav vnetnih procesov ter pomanjkanje energije in občutek utrujenosti. Zato niti na deževne dni gibanja ne postavimo na stranski tir, pač pa telesno dejavnost (ni nujno, da je izrazito naporna in dolgotrajna) izvajamo v notranjih prostorih, da ostanemo v rutini. Vendar pozor: pretirana fizična aktivnost lahko prav tako privede do utrujenosti oz. stresa, prav tako pa ima negativen učinek vadba tik pred spanjem, saj potem težje zaspimo.

   3. Vzemimo si čas za sprostitev

   Če dovolj spimo, se redno gibamo in nimamo pomanjkanja nobenih hranil, je možen vzrok za nenehno utrujenost stres ali celo kroničen stres, ki telo izčrpa. Stresu se je nemogoče v celoti izogniti, zato je koristno, da se z njim znamo spopasti in najti načine, da se sprostimo.

   Čeprav je kortizol povezan s stresom, je – kadar je uravnotežen – pravzaprav protistresni hormon, ki za nas počne veliko dobrega: stimulira možgane in dihalni sistem, viša nivo energije, stimulira apetit, izboljšuje prebavo, lajša gibljivost, zmanjšuje bolečino in vnetja ter tudi krepi imunski sistem. Težava nastane, kadar je stresa preveč in je kortizol nenehno povišan.

   Povečana izpostavljenost stresnim situacijam onemogoča normalno delovanje imunskega sistema – podobno kot nezdrava prehrana zmanjša nastajanje belih krvničk, ki nam pomagajo v boju proti okužbam.

   4. Jejmo uravnoteženo

   S prihodom jeseni se pri marsikomu prikrade želja po težjih jedeh kot smo jih uživali poleti, kar utegne iztiriti naše hormone. Ker nobena skrajnost ni dobra, nikakor ne svetujemo, da se npr. maščobam povsem odpovemo, pač pa jih zamenjamo za zdrave maščobe, ki jih imajo denimo ribe, oreščki in avokado. Ker je dobra prebava ključna za dobro počutje, je tudi priporočljivo uživanje zelenjave, polne vlaknin, kot so brokoli, ohrovt in zelje. Listnata zelenjava pa je poleg citrusov in jagod obenem tudi vir vitamina C, ki ima vlogo pri proizvodnji progesterona – hormona, ki uravnava nivo estrogena. Dobro je posegati po sezonskem sadju in zelenjavi, ki so bogat vir antioksidantov – poleg vitamina C tudi vitamina E, železa, kalcija in drugih. Vitamin B12, ki ga najdemo v školjkah, jajcih, lososu, tuni itd., pa ima tudi vlogo pri preprečevanju utrujenosti, saj omogoča, da kisik potuje po telesu. Pomembno je tudi, da popijemo dovolj vode, ampak ne pred spanjem, da se izognemo prebujanju zaradi tiščanja na vodo.

   Delovanje imunskega sistema lahko dodatno okrepimo z uživanjem prehranskih dopolnil za podporo telesu ob odzivu na stres in pri uravnavanju ravnovesja hormonov. Napredna formulacija Balance – adaptogens & nutrients nudi prav to. Kapsule namreč temeljijo na kar šestih skrbno izbranih adaptogenih rastlinah, ki naš organizem adaptirajo in popravljajo škodo, ki jo povzroča stres. Če občasno že čutimo povečano utrujenost, nestabilnost in oslabljeno odpornost, nam adaptogeni lahko pomagajo s sprotno regeneracijo. Z njimi si lahko izboljšamo stanje nadledvične žleze, kar ima tudi pozitiven vpliv na imunski sistem.

   Zmagovalna formulacija za slovo od poletja in pozdrav barviti jeseni, polni novih izzivov.

   BALANCE

   NAROČI SVOJ PAKET ŠE DANES!