Trgovina

KAJ SE ZGODI S KOŽO PO KONCU POLETJA?

Ko dolgemu poletju mahamo v slovo, počasi že čutimo svežino jeseni, ki za našo kožo prinaša prednosti (med drugim šibkejše UV-sevanje – vendar pozor: to nikakor ne pomeni, da prenehamo uporabljati zaščitno kremo, sploh če ta čas izkoristimo za uvajanje retinoidov in hidroksi kislin), obenem pa tudi kar nekaj izzivov. Jesen je namreč čas, ko se mora koža, utrujena od poletja in močnih sončnih žarkov, soočati s spremembami klime. In čeprav je to barvito prehodno obdobje navzven čarobno, se v tem času mnogi soočamo z izzivom: izsušeno kožo, ki potrebuje posebno pozornost.

Z vremenskimi spremembami se spremeni tudi odziv naše kože. Temperature začnejo bolj nihati, kar lahko kožo vzdraži, v hladnejšem delu leta pa je koža izpostavljena tudi bolj suhemu zraku, zaradi česar začne bolj izgubljati vlago.

Brez ustrezne nege našega največjega organa se tako v tem prehodnem obdobju lahko pojavi suha koža, ki ni le pustega videza, ampak je tudi hrapava in manj prožna. Taka koža je bolj nagnjena k draženju, rdečici in tudi tveganju za okužbe zaradi oslabljene zaščitne funkcije.

Zakaj pride do izsušene kože?

Človeško telo v približno 60 % sestavlja voda, ki je ključna tudi v koži, saj vsebuje 60-70 % vode. V koži za omejevanje izhlapevanje vode skrbi zgornja plast povrhnjice z vodno-maščobnim slojem.

Suha koža se pojavi zaradi pomanjkanja naravnih vlažilnih faktorjev (aminokislin, ki vežejo vodo) in epidermalnih lipidov kot so ceramidi, ki so nujni za zdravo kožno bariero oz. dobro zaščito pred zunanjimi dejavniki.

Koža namreč deluje kot zaščita telesa in je zato izpostavljena zunanjim vplivom (okoljski, nega, zdravila) in notranjim vplivom (genetski, hormonski, starost, prehrana), ki lahko tudi prispevajo k pojavu suhe kože.

Ko se poletje prevesi v jesen, imajo na našo kožo velik učinek okoljski vplivi: posebej v poletnem času se zaradi škodljivega vpliva sončnih žarkov in povečanega znojenja v koži poveča izguba vode in koža lahko postane dehidrirana, s prihodom jeseni pa na suhost kože vpliva spust temperatur, veter in upad vlage.

Kako ukrepati?

Da bi uspešno kljubovali klimatskim vplivom, moramo kožo pravočasno negovati – in prav prehod v jesen je idealen za preventivo. Nikar pa ne smemo pozabiti, da jeseni ne zahteva posebne nege samo obraz, ampak koža vsega telesa, predvsem na izpostavljenih delih (vrat, roke).

Eden najpreprostejših ukrepov je, da se tuširamo z mlačno vodo, da kože ne dodatno razdražimo, nato jo z brisačo popivnamo (in ne drgnemo) ter negujemo s hranilno kremo.

Ključna je hidracija

Čeprav je topikalna hidracija s kozmetičnimi izdelki še kako pomembna, je za zdravo kožo ključna hidracija od znotraj z zadostnim vnosom tekočin, zato ne pozabimo na zadostno pitje vode, obenem pa si do večje navlaženosti lahko dodatno pomagamo tudi s prehranskimi dopolnili s sestavinami, ki dokazano izboljšajo navlaženost kože, kot je Skin Glow s fitoceramidi, hialuronsko kislino in vitamini.

Skin Glow

Vse več študij dokazuje, da lahko dodajanje ceramidov pripomore k obnovi povrhnjice kože in povečanju navlaženosti kože.

Med vsemi ceramidi imajo glede na njihov izvor riževi ceramidi dokazano največji vlažilni učinek. Študija je pokazala, da je koža po šestih tednih jemanja riževih ceramidov izrazito manj razdražena, izjemno navlažena in z izboljšano teksturo.

Ceramidi so namreč glavni sestavni del celičnih membran v naši koži in tako ključni gradniki kožne bariere, ki je odgovorna za ohranjanje zdrave, navlažene kože.

Dopolnilo Skin Glow poleg fitoceramidov vsebuje tudi hialuronsko kislino. Tudi ta snov je naravno prisotna v človeškem telesu, vendar začne s staranjem njena koncentracija v koži upadati, zato jo je dobro nadomeščati, če je naš cilj dobro navlažena koža.

Nadaljuj z uporabo SPF

Čeprav je tudi razgradnja kolagena del naravnega procesa staranja, moramo vedeti, da jo izpostavljenost soncu še pospeši. Sončni žarki namreč v koži povzročajo vnetne procese in posledično povečano razgradnjo kolagena. Ampak poletje je že za nami, čemu SPF? UVA-sevanje je za razliko od UVB prisotno vse leto, zato moramo kožo zaščititi vsak dan v letu, če želimo preprečiti izgubo čvrstosti in prezgodnje staranje kože.

Investiraj v vlažilec zraka

Ker se z jesenjo običajno začnemo več zadrževati v zaprtih prostorih in – odvisno od temperatur – že pričnemo z ogrevanjem, naša koža postane bolj suha. Zato z vlažilcem poskrbimo, da je zrak v prostoru, kjer se zadržujemo večino časa, dovolj vlažen.

Prehrana

K lepemu videzu kože vsekakor prispeva tudi uravnotežena prehrana. Posebej ugoden vpliv imajo:

  • vitamin C, ki ima pomembno vlogo pri nastajanju kolagena in zaščiti celic pred oksidativnim stresom,
  • vitamini skupine B, ki prispevajo k zdravju kože, las in nohtov,
  • cink, ki usmerja več kot 300 encimskih procesov in prispeva k ohranjanju las, kože in nohtov.

Da bi karseda najbolje nahrani in odžejali svojo kožo od znotraj, so tudi te sestavine vključene v kapsulah Skin Glow, da z njimi v kombinaciji z vsakodnevno skrbno nego svoji koži optimalno pomagamo na dolgi rok.

Do sijoče kože od znotraj navzven.