Trgovina

KAKO VEM, ALI SE SPOPADAM S HORMONSKIM NERAVNOVESJEM?

Kaj sploh so hormoni?

Hormoni so biokemične snovi, ključnega pomena za pravilno delovanje telesa, ki jih v našem telesu večinoma izločajo hormonalne žleze in se po krvi prenašajo po celem telesu. Zato pravimo, da so v človeškem telesu poleg živcev tudi hormoni tisti, ki s prenašanjem informacij med organi delujejo kot komunikacijski sistem.

Hormoni so za življenje bistvenega pomena in v človeškem telesu jih je kar preko 50: nekateri vplivajo na videz, drugi na odzivanje na stres, spanje, počutje, imunski sitem in še veliko drugega. Ker so med sabo povezani in vplivajo drug na drugega, je pomembno, da so v ravnovesju.

Kako vem, ali se spopadam s hormonskim neravnovesjem?

Normalno je, da se raven hormonov skozi življenje spreminja – nekaterih hormonov bolj, drugih manj, nihanja pa so odvisna tudi od določenih življenjskih obdobij: v puberteti, nosečnosti, pri ženskah v perimenopavzi (po 45. letu) in menopavzi (po 50. letu), pri moških v andropavzi (po 45. letu). Vendar to še ne pomeni, da nas neravnovesje hormonov ne more doleteti tudi izven teh obdobij in da je to za naše zdravje dobro. Kadar so skrajne koncentracije hormonov prisotne predolgo ali se stanje spreobrne v kronično, to občutimo tudi sami.

Kako pa neravnovesje sploh prepoznamo? Kadar zaznamo spodnje znake, je verjetno, da trpimo hormonsko neravnovesje.

Utrujenost: Ste po osmih urah spanja zjutraj še vedno utrujeni? Če tako čutite pogosto, so verjetno krivi hormoni.

Težave s spanjem: Za manj spanja ali celo nespečnost in pogosto zbujanje je verjetno kriva prenizka raven progesterona in estrogena.

Pešanje spomina: Z upadom estrogena in progesterona se pojavijo tudi težave s koncentracijo in spominom.

Nizek libido: Zmanjšana želja po spolnosti običajno pomeni nižjo raven hormonov: progesterona, estrogena in predvsem testosterona (in to pri obeh spolih).

Težave s prebavo in telesno težo: Tudi za napihnjenost in zaprtost utegnejo biti krive hormonske spremembe in pomanjkanje progesterona. Če nihanja v telesni teži opažamo tudi brez spreminjanja prehranskih navad ali celo s pridobivanjem kilogramov med hujšanjem, je za to lahko odgovoren upad testosterona (pri moških in tudi ženskah) ali pa moteno delovanje ščitnice – če je premalo aktivna in izloča premalo hormonov, težo pridobivamo, če pa je preveč aktivna, to povzroči nepredvideno izgubo teže.

Pojav aken: Čisto mogoče je, da uporabljate neprimerno kozmetiko, toda obstaja tudi možnost, da se je v vašem telesu povišala raven testosterona.

Nihanje razpoloženja: Za to so odgovorne povečane ravni adrenalina in kortizola, nezadostne količine androgenih hormonov, mi pa to občutimo kot pomanjkanje motivacije, slabo voljo ali celo žalost, vzkipljivost in stres, ki to stanje še poslabša.

Vpliv stresa

Vsakdo je že kdaj trpel zaradi stresa, saj je neizogibna posledica sodobnega načina življenja, ki pa se mu moramo prilagoditi. Hormon, ki je odgovoren za stres, je kortizol, sprošča pa se v nadledvični žlezi.

V kratkotrajni stresni situaciji je stres oz. odziv, ki ga povzroči, za nas koristen, saj nam pomaga, da ustrezno ukrepamo (npr. če na sprehodu ob cesti opazimo, da se nam nevarno približuje drveči avtomobil, možgani sprožijo alarm in pošljejo signal nadledvični žlezi, ta pa sprosti kortizol in adrenalin, ki telesu pomagata reagirati in se ubraniti pred nevarnostjo).

Kadar pa nam postanejo stresne vsakodnevne situacije in je raven stresnega hormona kortizola stalno povišana, lahko dolgotrajen stres resno ogroža naše zdravje in v skrajnem primeru privede do zadnje stopnje izgorelosti oz. adrenalnega zloma. Takrat telo začne obraten proces in proizvaja premalo kortizola, kar občutimo kot skrajno izčrpanost.

Kako si lahko pomagam?

V prvi vrsti je pomemben življenjski slog in da po potrebi spremenimo svoje navade: se zdravo prehranjujemo, omejimo uživanje sladkorja, kofeina in alkohola, se zadostno gibamo in ker pri Amazing You vemo, da se ravnovesje začne od znotraj, smo razvili prehransko dopolnilo HORMONES restoring inner balance, narejeno iz 100-% naravnih sestavin, ki bo tvojemu telesu na poti k bolj zdravemu življenjskemu slogu pospešilo naravne procese okrevanja, okrepilo tvoj imunski sistem in predvsem pomagalo ponovno vzpostaviti notranje ravnovesje. V kapsulah smo združili:

  • kar šest adaptogenov, ki telesu pomagajo, da se prilagodi stresorjem iz okolja in tako ponovno vzpostavi svoje notranje ravnovesje,
  • vitamina B2 in B6, ki blagodejno vplivata na živčni sistem, delujeta na miselne procese, preprečujeta utrujenost, izčrpanost in pomanjkanje energije ter ugodno delujeta na imunski sistem,
  • pantotensko kislino, ki prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, k sproščanju energije pri presnovi in k regeneraciji,
  • selen, ki ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, pripomore k normalnemu delovanju ščitnice in sodeluje pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom
  • in N-acetil L-tirozin, aminokislino, ki pomaga pri koncentraciji in spominu, izboljšuje splošno razpoloženje, pomirja tvoje telo in pripomore k ohranjanju telesne teže.
Hormones